Google Algorithm Update April 2015 – Is Your Web Page or Blog Site Safe?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Yesterday (21st of April, 2015) was the official and global launch of Google’s Algorithm update. For those who may not be entirely tech confident, do not get intimidated or zone out. This update affects us all, especially if you own a business. Yes, that’s right, come closer.

In a nut shell, the update can be seen as a mobile friendly update that could potentially give ranking boosts to web pages that are already mobile-friendly once in Google’s mobile search results.

What does this have to do with your business, brand or SME? Find below some commonly asked questions and concerns that have been answered over the past week in regards to this algorithm.

Question 1: This update, who or what will it impact?

Answer 1: Specifically mobile web searches. If your website is mobile friendly, this update would give your page a ranking boost or more visibility on the Google platform.

 

Question 2: Will these changes impact my website, blog ranking or visibility if search is carried out on a laptop/ desktop or tablet?

Answer 2: No, this update is specifically for mobile searches.

 

Question 3: How do I know if my website or blog is mobile friendly?

Answer 3: You can use applications provided by Google https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/ simply enter your site URL into the engine ad click ANALYZE.

 

Question 4: What if my web page or blog is not mobile friendly?

Answer 4: Imagine being untraceable on Google when someone searches your company name via mobile. We know, the horror!!!

 

Question 5: So has my web ranking or visibility dropped right now?

Answer 5: Thankfully, not immediately. According to Google, it will take a couple of days to weeks for Algorithm update to become fully effective. Giving us ample time to adjust and get right!

 

Question 6: What if my company is well known with a high-ranking, SEO score on Google?

Answer 6: Google will still most likely rank your business high on its engine. Slightly biased to the SME’s and up n’ comers, don’t worry we know.

 

Question 7: Will this update impact my Adwords ads online?

Answer 7: No. Adwords runs by its own mobile factors that are totally independent of this update.

 

Question 8: How do I make my website or blog mobile friendly?

Answer 8: This is where a trusted Web Designer comes in! Either redesign your website, building up on what you already have or develop a separate website that is mobile friendly.

 

We will have more news about this update as it has begun to roll out. In the mean time, have a look at our Training Programme and the modules provided specifically for Web Designers. For the latest tech updates and solutions easy to understand, always look to Ellae Creative Branding Agency!  

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.